17-12-2017

Optimeret til Firefox
Hent browseren her.
Artikler
Massiv støtte til fixerum
Af Steen A. Jørgenssen
Søndag den 25. juli 2010, 22:06


Både røde og blå vælgere går klart ind for fixerum til narkomaner, og nu presser oppositionen igen på for at få ordningen indført.

Står det til danskerne, skal narkomaner lovligt kunne tage stoffer i rene omgivelser, hvor sundhedspersonale står klar til at assistere.

Flere end syv ud af ti danskere mener, at fixerum skal indføres, viser en Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende.

Den markante opbakning til fixerum vækker glæde hos Socialdemokraterne. Som led i et større politisk udspil, der ventes offentliggjort til efteråret, lægger partiet pres på regeringen for at få indført rummene.

»Vi kan ikke være bekendt at lade misbrugere dø af overdoser og stofmisbrug, når vi ved fra udlandet, at fixerum redder liv,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.

Så sent som i april stemte V, K og DF et lignende forslag ned med bare fem stemmers flertal. Ifølge Folketingets hjemmeside stemte også Liberal Alliance imod forlaget, men faktum er, at de stemte ja og går altså ind for fixerum til narkomaner.

I 2008 døde 239 danske narkomaner på grund af overdoser, og året efter viste en EU-opgørelse, at Danmark har noget nær den højeste dødelighed i Europa på dette område - kun overgået af Luxembourg og Estland. Omfattende undersøgelser fra lande, der allerede har indført ordningen, konkluderer entydigt, at fixerum nedbringer dødstallet for narkomaner og sparer samfundet for store udgifter til HIV- og hepatitisbehandling.

VKOs vælgere bakker op
Danskernes opbakning til fixerum er stærkest i oppositionens bagland, men mere bemærkelsesværdigt er det, at mellem 60 og 65 procent af regeringen og Dansk Folkepartis vælgere også går ind for fixerum. I flere år har de tre partier ellers kæmpet imod fixerum i Danmark.

Dansk Folkeparti er stadig modstander:

»Det er ikke hensigtsmæssigt, og det hører ikke hjemme i vores samfund, at vi skal yde vejledning i, hvordan man skader sig selv med ulovlige stoffer,« siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Erfaringen fra udlandet viser entydigt, at fixerum nedbringer dødsfaldene blandt narkomaner kraftigt. Tyskland, Norge, Holland og Schweiz har vel ikke brudt lovgivningen ved at indføre dem?

»Nej, det er jo deres valg. Vi har i folketingsgruppen diskuteret fixerum, og vi er nået frem til, at det ikke er den måde, vi skal løse vores narkotikaproblemer på.«

»Vi skal tænke os godt om«
Heller ikke indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haar­der har tænkt sig at lytte til vælgerne og ændre på regeringens narkopolitik:

»Når det kommer til fixe­rum, skal vi tænke os rigtigt godt om. For det rejser en række dilemmaer, hvis vi åbner for et sted, hvor misbrugere lovligt kan komme med stoffer, de har købt ulovligt af deres pusher på gaden. Hvordan skal politiet for eksempel stille sig over for de narkomaner, som er på vej hen til fixerummet med deres ulovlige stoffer? Skal stofferne være lovlige i en diameter på 100 meter fra fixerummet?« skriver ministeren i en mail til Berlingske Tidende.

Han henviser i stedet til indførelsen af lægeordineret heroin til udvalgte misbrugere i København, Odense og Esbjerg og til den økonomiske støtte til et sundhedsrum på Vesterbro.

Hos SF betegner sundhedsordfører Jonas Dahl regeringen og DFs argumentation som »snæversynet.«

»Vi er jo ikke ude på at lovliggøre salget at narko. Det her handler om at få misbrugere i tale i øjenhøjde og om at sikre, at de får ordentlige sprøjter og dermed undgår sygdomme og overdoser,« siger han.

Desuden vil et fixerum medføre at beboerne - særligt på Vesterbro - vil blive mindre generet af narkomaner, der åbenlyst fixer på gader og stræder, påpeger Jonas Dahl.

Copyright© Hallucinogen.dk, 2003-2017

| Copyright | Politik om Personlige Oplysninger | Om Hallucinogen.dk | Kontakt |