Rusmiddel-Ordbog

Her kan du finde en oversigt over udtryk, navne, fænomener og intern jargon, som vil lette din forståelse af området.

Der findes i øjeblikket 177 ord i ordbogen.

Oversigt

| # | Alle | Forside |
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N |
| O | P | Q | R | S | T | U | V | X | Y | Z | Æ | Ø | Å |Alle ordene (177)

Acid, Adderall, Addition, Administration, Administrationsrute, Alkohol, Alpha-position, Amfetamin, Amid, Amin, Analt, Ayahuasca, Baeocystin, Banesteriopsis capii, Baseline, Begynderstof, Beta-position, bk-MDMA, BrDFLY, Brom (Br), Cannabis, Carbon (C), CEVs, Chlor (Cl), Coke, Combi, Combo, Come-Down, Come-Up, Crack, Derivat, Dexofan, Dextromethorphan, DOB, DOF, DOM, DXM, Ecstacy, Egodød, Egotrip, Erowid.org, Ethanol, EtOH, eXplosion, Farmakologi, Fluor (F), Forsøgsdyr, Gruppepres, Gruppetrip, Hallucinationer, Hallucinogen, Hash, Hashish, Heroin, Hest, Hestebedøvelse, Hofmann, Albert, Hydroxy, I.M., I.V., Insufflering, Intranasal, Isomeri, Jod (I), Kaffe, Kaktus, Kaniner, Ketamin, Knark, Koffein, Kokain, Kombi, Kombination, Krydstolerance, Kvalme, LA-111, Lattergas, LD50, LSD, LSD-25, Lucy, Lucy in the Sky with Diamonds, Lykkepiller, M1, MAO-enzym, MAO-hæmmer, MAOi, Mary Jane, Mave, MDA, MDMA, MeO, MeOH, Meskalin, Methamfetamin, Methylon, Methylone, MEVs, Misbrug, Morfin, Mus, N2O, Narko, Narkotika, Nasalt, Niffe, Norbaeocystin, OD, OEVs, OH, Onset, Oralt, Partrip, Peak, Peyote, Phenethylamin, PIHKAL, Plateau, PLUS EN (+1, +), PLUS FIRE (+4, ++++), PLUS TO (+2, ++), PLUS TRE (+3, +++), Psilocin, Psilocybin, Psychedelia.dk, Psychotria viridis, Psykedelika, PTSD, Rektal administration, Ridder, Ride, Rotter, Salvia Divinorum, San Pedro, Semisyntetisk, Serotonin, Set, Set & Setting, Setting, Shulgin, Alexander, Shulgin, Ann, Shulgin-skala, Sniffe, SSRI, Stoffer, Substitution, Svampe, Synsforstyrrelser, Syntese, Syntetisk, Syre, THC, TIHKAL, Tolerance, Tracers, Trance, Trip-faser, Tripmakker, Tripper, Triprapport, Tripsitter, Tryptamin, UV (stråling), Visuals, X, 2C-A, 2C-analoger, 2C-B, 2C-C, 2C-D, 2C-derivater, 2C-E, 2C-F, 2C-I, 2C-klasse, 2C-stoffer, 5-HTP,

Alle Ord (177)

Acid

ID: 175. Tags:
Se >LSD

  Toppen

Adderall

ID: 152. Tags:
Medicin mod ADHD/DAMP og narkolepsi. Indeholder forskellige salte af >amfetamin.

  Toppen

Addition

ID: 10. Tags: videnskab kemi
En kemisk proces, hvorved et atom eller atomgruppe bliver fuldstændig integreret på et andet atom eller atomgruppe. Læs mere her.

  Toppen

Administration

ID: 122. Tags:
Se >Administrationsrute

  Toppen

Administrationsrute

ID: 123. Tags:
Metoden hvormed man indtager et stof. Eks. at indsprøjte det. Administrationsruter: Oral (spise/drikke), Inhalering (ryge), Intranasalt (sniffe), I.V. (indsprøjtning, vene), I.M. (indsprøjtning, muskel), Vaginalt (via det kvindelig kønsorgan), Rektalt (analt), Subkutant (via huden), Sublingualt (under tungen).

  Toppen

Alkohol

ID: 97. Tags:
Alkohol hentyder mere specifikt til alkoholen ethanol, der findes i spiritus: Øl, vin og sprut. Bør ikke forveksles med alkoholen methanol (træsprit). Se >Ethanol

  Toppen

Alpha-position

ID: 187. Tags:
I kemi er en alpha-position en positionering af et atom/atomgruppe i et molekyle i forhold til en funktionel gruppe. F.eks. finder vi ethylamin kæden i mange stoffer, og denne kæde er på to carbonatomer, hvor vi finder et nitrogenatom for enden af kæden, R-CH2CH2NH2. Hvis vil tilføjer en methyl-gruppe på det første carbon-atom (det carbon-atom, som nitrogen-atomet sidder på), får vi en methylgruppe i alpha-position i forhold til den funktionelle gruppe R-NH2. Denne får strukturen R-CH2CH(CH3)NH2

  Toppen

Amfetamin

ID: 61. Tags:
Amfetamin er et stimulerende stof, som er i stand til at øge fokus, nedsætte træthed og appetit. Amphetamine (engelsk) er en sammensætning af ordene: Alphamethylphenylethylamine. Amfetamin er en tre-carbonkædet phenethylamin, hvor methylgruppen er bundet i alpha-position i forhold til aminogruppen.

  Toppen

Amid

ID: 161. Tags:
R-C(=O)NH2, hvor R = alkyl-/aryl-gruppe. Amider er organiske forbindelser, hvor nitrogen-atomet er bundet til 2 hydrogen-atomer (som kan være R) og til yderligere en oxo-gruppe (R-C(=O), carbonatom der er dobbeltbundet til et oxygenatom). Eksempler på amider: LSD. Ikke at forveksle med aminer, hvor nitrogen-atomet er bundet til et carbon-atom, som IKKE er dobbeltbundet til et oxygen-atom: R-NH2

  Toppen

Amin

ID: 160. Tags:
R-NH2, hvor R = alkyl-/aryl-gruppe. Aminer er basiske, organiske forbindelser, hvor et nitrogen-atom er bundet til 2 hydrogenatomer (som kan erstattes med R) og et carbon-atom. Eksempler på aminer: 2C-B, meskalin, serotonin. Ikke at forveksle med amider, som er et nitrogen-atom bundet til 2 hydrogen og til et carbon-atom der er dobbeltbundet til oxygen: R-C(=O)NH2

  Toppen

Analt

ID: 27. Tags: administrationsrute
Se Rektal administration.

  Toppen

Ayahuasca

ID: 12. Tags: rusmiddel psykedelika
Betegnelse for to brygge, som kan skabe en dyb psykedelisk oplevelse. Består af en MAO-hæmmer bryg som skal indtages først, og af en DMT eller både DMT og 5-MeO-DMT bryg, som indtages efterfølgende. Begge brygge er lavet af plantemateriale. Brugen af ayahuasca går langt tilbage i tiden, og bruges ofte i religiøse sammenhænge blandt indfødte.

  Toppen

Baeocystin

ID: 58. Tags:
Baeocystin er 3-[2-(methylammonio)ethyl]-1H-indol-4-yl hydrogen phosphate, og er en analog til psilocybin. Findes i små mængder i psilocybinsvampe, sammen med psilocybin, psilocin og norbaeocystin. Baeocystin bidrager til rusvirkningen af svampene, og klassificeres som psykoaktiv ved doser på 10 mg.

  Toppen

Banesteriopsis capii

ID: 180. Tags:
En plante indeholdende MAO-hæmmerne harmine, harmaline og tetrahydroharmine. Bruges ofte i ayahuasca-bryggen i kombination med en DMT-kilde. Nogle gange staves plantens navn Banesteriopsis capii, hvilket ikke er korrekt.

  Toppen

Baseline

ID: 85. Tags:
Trip-fase: Baseline er ens ædru tilstand. Baseline forekommer før stofindtagelsen, men også efter stofindtagelsen, hvor stoffets effekt og bivirkninger er overstået. Baseline efter stofindtagelse kræver som oftest en tilfredsstillende søvn efter stofvirkningens ophør.

  Toppen

Begynderstof

ID: 131. Tags:
Et begynderstof er et stof, som virker mildt og introducerende ift. andre stoffer af samme type. F.eks. i intensitet og varighed. For psykedelika er det eksempelvis normalt at starte med en mild dosis >Svampe, da de ved lave dosis kan være milde og ikke overrumplende, samt have en kort til middel-lang rusvarighed (4-6 timer). Selvfølgelig kan milde doser af andre psykedelika, såsom LSD, tilsvarende give en mild virkninger, men LSD vil vare i 8-12 timer, hvilket er ca. dobbelt så lang tid. Visse psykedeliske stoffer fra 2C-gruppen udviser en endnu mildere psykisk virkning end både svampe og LSD, her kan nævnes 2C-C, 2C-D, 2C-B og 2C-I (2C-C mildest og 2C-I dybest). Alle fire stoffer udviser en overfladisk mental aktivitet, vel at mærke sammenlignet med dybere psykedelika såsom svampe, LSD og meskalin.

  Toppen

Beta-position

ID: 188. Tags:
I kemi er en beta-position en positionering af et atom/atomgruppe i et molekyle i forhold til en funktionel gruppe. F.eks. finder vi ethylamin kæden i mange stoffer, og denne kæde er på to carbonatomer, hvor vi finder et nitrogenatom for enden af kæden, R-CH2C2NH2. Hvis vil tilføjer en methyl-gruppe på det andet carbon-atom (det carbonatom, der 2 carbonatomer væk fra nitrogenatomet), får vi en methylgruppe i beta-position i forhold til den funktionelle gruppe R-NH2. Denne får strukturen R-CH(CH3)CH2NH2.

  Toppen

bk-MDMA

ID: 53. Tags:
Se >Methylone

  Toppen

BrDFLY

ID: 126. Tags:
Forkortelse for et psykedelisk stof ved navn >Bromo-Dragonfly

  Toppen

Brom (Br)

ID: 92. Tags:
Br, Brom: Halogen, atomnummer 35. Findes i 2C-B og dens amfetamin analog DOB. Bør ikke forveksles med grundstoffet Bor (B) med atomnummer 5.

  Toppen

Cannabis

ID: 54. Tags: rusmiddel psykedelisk plante cannabis
Cannabis-planten er en høj, busket, pyramideformet ukrudtsplante med savtakkede blade. Den er kendt under dusinvis af navne, bl.a. hash, pot, skunk, nol og pollen. Planten indeholder en lang række aktive stoffer, hvoraf de vigtigste er THC-analogerne.

  Toppen

Carbon (C)

ID: 96. Tags:
C, Carbon, Kulstof: Atomnummer 6. C-atomet er det byggesten, der danner grundlaget for organisk kemi og kroppen.

  Toppen

CEVs

ID: 4. Tags:
Closed Eye Visuals: At se synsforstyrrelser med lukkede øjne. Ofte farver, mønstre og figurer bag lukkede øjenlåg. CEVs viser sig som regel før >OEVs.

  Toppen

Chlor (Cl)

ID: 95. Tags:
Cl, Chlor: Halogen. Atomnummer 17. Findes i 2C-C samt dens amfetamin analog, DOC.

  Toppen

Coke

ID: 194. Tags:
Coke er slang for kokain. Se >Kokain.

  Toppen

Combi

ID: 77. Tags:
Se Kombination

  Toppen

Combo

ID: 74. Tags:
Se Kombination

  Toppen

Come-Down

ID: 87. Tags:
Trip-fase: Fasen efter Plateau. Fasen før After-Effects. Definition: Stoffets maksimale intensitet er opnået og overstået, og stoffets intensitet er faldende.

  Toppen

Come-Up

ID: 83. Tags:
Trip-fase: Fasen efter Onset. Fasen før Plateau. Definition: Stoffets første virkninger er netop begyndt at vise sig, og fra da af vil stoffets intensitet blive større og større, indtil Plateau-fasen opnås.

  Toppen

Crack

ID: 149. Tags:
Freebase kokain

  Toppen

Derivat

ID: 164. Tags:
En kemisk forbindelse, som er afledt af en anden kemisk forbindelse.

  Toppen

Dexofan

ID: 148. Tags:
Se >DXM

  Toppen

Dextromethorphan

ID: 147. Tags:
Se >DXM

  Toppen

DOB

ID: 44. Tags: rusmiddel psykedelika 3c phenethylamin
DOB er 2,5-dimethoxy-4-bromoamphetamine, og er 2C-B's amfetamin-analog. Forskellen på 2C-B og DOB er en enkel methylgruppe i alpha-position. Dette gør stoffet meget mere potent og forlænger rusvarigheden. Den krævede dosering er på 1-3 mg, og giver en varighed på 18-30 timer, ifølge Dr. Alexander Shulgin. Bør ikke indtages, med mindre man har adgang til en vægt, der er egnet til at veje ned til 1 mg med høj sikkerhed. DOB findes tit på små frimærker, der minder meget om LSD og derfor kan forveksles med det.

  Toppen

DOF

ID: 155. Tags: rusmiddel psykedelika 3c phenethylamin
2,5-dimethoxy-4-fluoro-amfetamin. Se >2C-F.

  Toppen

DOM

ID: 153. Tags:
2,5-dimethoxy-4-methyl-amfetamin. DOM er amfetamin analogen til 2C-D.

  Toppen

DXM

ID: 146. Tags: rusmiddel deliriant psykedelika
DXM er en sammentrækning af stoffets kemiske navn: dextromethorphan. DXM bliver brugt som tørhostemedicin, i Danmark under navnet Dexofan. Ved doseringer over den terapeutisk anbefalede producerer stoffet en psykoaktiv, dissociativ, bedøvende, psykedelisk virkning, der for mange mennesker virker yderst ubehagelig. Har få, milde trækt tilfælles med Ketamin. Virker som en mild SSRI, og bør ej blandes med MAO-hæmmere.

  Toppen

Ecstacy

ID: 99. Tags:
Ecstasy er et slang for MDMA, men ecstasy er efterhånden et udtryk for tabletter i alverdens former og farver, der udgiver sig for at indeholde MDMA, men som indeholder en sammenblanding af MDMA og et eller flere andre stoffer, eller i visse tilfælde alle mulige andre stoffer end MDMA. Se >MDMA

  Toppen

Egodød

ID: 59. Tags:
Et fænomen der opstår ved brug af psykedeliske stoffer. Fænomenet er også kendt som egotranscendens. Tripperen oplever døden, en midlertidig total-nedbrydning af egoet og ens identitet. Tilstanden er præget af 1) en euforisk følelse af balance og indsigt, 2) en depressiv eller psykotisk følelse, eller 3) en tomhed der enten kan være associeret med melankoli eller neutrale følelser, fra oplevelse til oplevelse og fra person til person. Disse følelser er altid forbundet med en evigheds-følelse - en følelse af, at denne tilstand er ultimativ og varer for evigt. Ofte efterfulgt af en følelse genfødsel, overskud og klarhed efter >Peak'et. Det absolutte niveau (+4) på Shulgin-skalaen.

  Toppen

Egotrip

ID: 78. Tags:
Det at trippe alene uden en >Tripsitter eller en >Tripmakkere

  Toppen

Erowid.org

ID: 135. Tags:
Erowid.org er verdens største informationsdatabase om de fleste rusmidler.

  Toppen

Ethanol

ID: 103. Tags:
CH3CH2OH, EtOH, findes i alkoholiske drikke som øl, vin og sprut. Semipolært molekyle med et smeltepunkt på 114.3 °C (159 K), og kogepunkt på 78.4 °C (352 K). Tilhører gruppen af primære alkoholer, hvor hydroxy-gruppen er placeret for enden af en carbonkæde. Ikke at forveksle med methanol, CH3OH, MeOH.

  Toppen

EtOH

ID: 125. Tags:
Alkohol, Ethanol, CH3CH2OH. 'Et' i EtOH respræsenterer de første to bogstaver i ethan, og OH repræsenterer hydroxygruppen i den ethanols kemiske opbygning: CH3CH2OH (ethanol)

  Toppen

eXplosion

ID: 90. Tags:
Slang for >Methylone, som blev brugt i Holland, da stoffet var lovligt at sælge på nettet.

  Toppen

Farmakologi

ID: 182. Tags:
Farmakologi er studiet af et stofs funktion i levende organismer. Berør emner som optagelse, distribution, virkning fysisk og mentalt, metabolisme, udskillelse, bivirkninger.

  Toppen

Fluor (F)

ID: 94. Tags:
F, Fluor: Halogen, atomnummer 9. Findes i 2C-F.

  Toppen

Forsøgsdyr

ID: 115. Tags:
Forsøgsdyr er laboratoriedyr (såsom mus, rotter, kaniner, katte, etc), som bliver udnyttet i videnskabeligt øjemed, f.eks. til at teste virkningen og giftigheden af et stof/medicin/plejeprodukter.

  Toppen

Gruppepres

ID: 109. Tags:
Gruppepres er en gruppes overtalelse af en person til at gøre en bestemt ting, eksempelvis at indtage et bestemt stof eller en bestemt dosis af et stof. Dette er især relevant for psykedeliske rusmidler, nye rusmidler eller risikofyldte stofkombinationer, hvor oplevelsen kan blive en katastrofe for tripperen, når vedkommende lader sig overtale til at prøve et nyt stof eller et bestemt stof ved en bestemt dosering, uden at vedkommende ville have gjort det selv. Dette fænomen skal en stofbruger til enhver tid være opmærksom på, så risikoen for uønskede, katastrofale stofoplevelser minimeres. Hav altid styr på set & setting, f.eks. miljøet du tripper i og menneskerne du tripper blandt. Og ikke mindst: Kend dit stof, kend din kilde, kend din dosering. Dette mindsker enhver negativ ting ved stofindtagelser.

  Toppen

Gruppetrip

ID: 80. Tags:
Det at trippe 3 personer eller derover

  Toppen

Hallucinationer

ID: 32. Tags: terminologi trip
Hallucinationer er kraftige forvrængninger af ens normale sanseoplevelse, hvor personen ser, hører eller føler ting der ikke er der. Denne sanseoplevelse kan ikke skelnes fra virkeligheden, og personen stiller derfor ikke spørgsmålstegn ved rigtigheden. Ikke at forveksle med sanseforstyrrelser forårsaget af normale psykedeliske stoffer ("hallucinogener"), hvor personen, på trods af en ekstrem kraftig rus, godt kan skelne oplevelsen fra virkeligheden, selvom den stadig kan føles meget virkelig og overbevisende.

  Toppen

Hallucinogen

ID: 7. Tags:
Se >Psykedelika.

  Toppen

Hash

ID: 209. Tags:
Cannabis. Krystallerne fra cannabis-planten samles og presses til små klumper, som kaldes hash. Uren hash eller hash af dårlig kvalitet, er krystallerne sammenpresset med tilsætningsstoffer, for at opnå større vægt og massefylde med henblik på videre salg.

  Toppen

Hashish

ID: 213. Tags:
Arabisk ord for græs; henleder til cannabis-planten eller hash.

  Toppen

Heroin

ID: 120. Tags:
Heroin er et opiat (analgetikum) med en euforisk, smertestillende og bedøvende virkning. Heroin kan spises, sniffes, ryges og indsprøjtes intravenøst. Heroin er en potent analog af morfin, fordi morfins to hydroxy-grupper (OH-grupper) er udskiftet med to acetyl-grupper (COCH3-grupper), der således giver heroin sit kemiske trivialnavn diacetylmorfin. Heroins højere potens skyldes, at acetyl-grupperne gør det lettere at krydse blod-hjerne barrieren sammenlignet med morfins hydroxy-grupper. Interessant nok er heroin samtidig et prodrug, hvilket betyder, at stoffet i sig selv er inaktivt, men bliver nedbrudt til aktive stoffer (metabolitter), i det her tilfælde to slags: morfin og 6-monoacetylmorfin (6-MOM). 6-MOM bliver kun delvist nedbrudt fra heroin til morfin ved at udskifte én af sine acetyl-grupper med en hydroxy-gruppe, hvorimod morfin har begge udskiftet, hvilket gør det til... morfin! Denne nedbrydningsproces foregår efter at acetyl-grupperne har givet en hurtigere adgang til blodbanen. Som resultat bliver optagelsen mindst dobbel så hurtig, som dermed giver en stærkere rus.

  Toppen

Hest

ID: 102. Tags:
Slang for Ketamin, idet at ketamin er hestebedøvelse.

  Toppen

Hestebedøvelse

ID: 98. Tags:
Se Ketamin

  Toppen

Hofmann, Albert

ID: 20. Tags: person lsd
Dr. Albert Hofmann (11. januar 1906 - 29. april 2008, død af naturlige årsager, 102 år) er en schweizisk professor i kemi, og er kendt som skaberen af LSD og forfatteren til "LSD - My Problem Child". Han opdagede stoffets psykoaktivitet på egen krop, hvorfra den kendte Bicycle Day udsprang d. 19. april 1943.

  Toppen

Hydroxy

ID: 173. Tags:
Hydroxy er en sammentrækning af hydrogen og oxygen, som betegnes en OH-gruppe, og har suffixen -ol ved kemisk navngivning, f.eks. ethanol.

  Toppen

I.M.

ID: 23. Tags: administrationsrute
Administrationsrute. I.M. står for intramuskulær. At indsprøjte et stof i en muskel.

  Toppen

I.V.

ID: 22. Tags: administrationsrute
Administrationsrute. I.V. står for intravenøst. At indsprøjte et stof eller medicin i en vene.

  Toppen

Insufflering

ID: 25. Tags: administrationsrute
Administrationsrute. >Se Intranasal

  Toppen

Intranasal

ID: 124. Tags:
Administrationsrute. At indtage et stof igennem næsen, hvorved det optages igennem næsens slimhinder. At sniffe. Synonymer: >Nasalt, >Sniffe, >Insufflering

  Toppen

Isomeri

ID: 172. Tags:
I kemi er isomeri det fænomen, at to kemiske forbindelser kan have samme bruttoformel (samme typer og mængder atomer), men anderledes strukturer. F.eks. CH3CH2CH2OH og CH3CHOHCH3. Det første er propan-1-ol og det andet er propan-2-ol, begge har bruttoformlen C3H8O.

  Toppen

Jod (I)

ID: 93. Tags:
I, Iod, Jod, Iodine: Halogen, atomnummer 53. Findes i 2C-I og dens amfetamin analog, DOI.

  Toppen

Kaffe

ID: 140. Tags:
Kaffe er en bitter og stimulerende drik der stammer fra kaffebønnerne fra kaffetræer, f.eks. Coffea arabica, som pulveriseres og blandes med varmt vand. Dette kan gøres på forskellige måder, bl.a. afhængigt af kulturen. Kaffe indeholder bl.a. koffein som bidrager til den stimulerende virkning, og kaffens lugt afhænger af adskillige kemiske forbindelser i kaffebønnerne, der igen kan variere alt efter kaffetræet og grobetingelserne.

  Toppen

Kaktus

ID: 68. Tags:
>Meskalinkaktus. Visse kaktus-sorter indeholdende det hallucinogene alkaloid >Meskalin. Eksempler på meskalinholdige kaktus: San Pedro, Peruvian Torch, Peyote (Lophophora williamsii)

  Toppen

Kaniner

ID: 117. Tags:
Se >Forsøgsdyr, >LD50

  Toppen

Ketamin

ID: 2. Tags: rusmiddel deliriant psykedelika
Et bedøvende stof, som har en meget karakteristisk psykedelisk effekt. Ligesom MDMA skubber en person eller en hel gruppe af personer ud i samme oplevelse hver gang, kan ketamin gøre det samme (blot på sin egen måde), hvorimod de fleste hallucinogener ikke nødvendigvis skaber samme oplevelse for alle deltagere, og virkningen er tit og ofte anderledes fra gang til gang. Ketamin har været brugt som narkose-stof under operationer, men droppet pga. den hallucinogene bivirkning, som patienterne klagede over. Bruges idag som dyrebedøvelse til primært katte og heste. Også kendt under andre navne såsom hest, hestebevødelse eller psykedelisk heroin. En bruger af ketamin kaldes en ridder, og trippet betegnes "at ride".

  Toppen

Knark

ID: 218. Tags:
Knark hentyder til narko. Se narkotika.

  Toppen

Koffein

ID: 139. Tags:
Det aktive, stimulerende stof i kaffe.

  Toppen

Kokain

ID: 150. Tags:
De aktive, stimulerende stof i Coca-planten.

  Toppen

Kombi

ID: 76. Tags:
Se Kombination

  Toppen

Kombination

ID: 75. Tags:
At kombinere to stoffer sammen, typisk er det hash der bliver kombineret med et andet stof, eksempelvis med: alkohol, LSD, svampe, amfetamin, kokain. Kombinationen tobak og alkohol er også temmelig udbredt. Visse kombinationer kan være direkte dødelige, f.eks. GHB og alkohol, eller MAOi og amfetamin.

  Toppen

Krydstolerance

ID: 73. Tags:
Det fænomen, at indtagelse af det ene stof ikke kun medfører >Tolerance overfor stoffet selv, men også overfor et andet stof, selvom det andet stof aldrig er blevet indtaget. Eks: 2C-B skaber krydstolerance overfor meskalin, selvom meskalin aldrig er blevet indtaget. Eller psilocybinsvampe overfor LSD.

  Toppen

Kvalme

ID: 128. Tags:
Kvalme forekommer ofte ved stofbrug, og er en følelse af uro i maven og op til halsen. Ofte ledsaget af nedsat fokus og øget brækfornemmelse, der i værste fald kan føre til opkast. Kvalme forekommer stort set altid med 2C-stoffer, specielt i Come-Up fasen. Afhænger af mavens madindhold. Se >Mave.

  Toppen

LA-111

ID: 197. Tags:
LA-111 er et kodenavn for >LSA. LA-111 er det 111. stof, som Dr. Albert Hofmann syntetiserede, ligesom LSD-25 var det 25. stof. LA-111 blev skabt i laboratoriet, og senere opdaget i naturen af Hofmann selv.

  Toppen

Lattergas

ID: 137. Tags:
Lattergas er N2O.

  Toppen

LD50

ID: 35. Tags:
LD50 står for Lethal Dose 50%, eller Letale Dosis 50%. LD50 er et mål for et stofs giftighed, og angiver hvilken dosis af et givent stof, der vil dræbe 50% af forsøgsdyrene indenfor en bestemt dyreart. Typisk rotter, mus og andre laboratoriedyr.

  Toppen

LSD

ID: 1. Tags: rusmiddel psykedelika
LSD er et syntetisk hallucinogen opfundet af Dr. Albert Hofmann. Det er det mest potente, et af de mest udbredte og mest udforskede hallucinogener der findes. Forekommer på små farverige og symbolske "frimærker", i dråber eller mikrotabletter (microdots).

  Toppen

LSD-25

ID: 198. Tags:
LSD-25 er det originale navn for LSD/syre/acid. LSD-25 var det 25. stof, som Albert Hofmann syntetiserede i en serie af systematisk designede stoffer, som havde et medicinsk formål. Ved et uheld opdagede Hofmann psykoaktiviteten af LSD-25. Se >LSD.

  Toppen

Lucy

ID: 176. Tags:
Lucy er et slang for LSD, og kommer af en sang fra The Beatles ved navn 'Lucy in the Sky with Diamonds'. The Beatles har dog på intet tidspunkt indrømmet, at titlen havde relationer til LSD. Se >LSD

  Toppen

Lucy in the Sky with Diamonds

ID: 177. Tags:
Titel på en sang skrevet af The Beatles. Trækker man Lucy, Sky og Diamond sammen, står der "LSD". Det er omdiskuteret, om det har været Beatle's intention, men titlen er i hvertfald blevet synonymt med LSD. Se >LSD

  Toppen

Lykkepiller

ID: 190. Tags:
Se SSRI

  Toppen

M1

ID: 51. Tags: rusmiddel terminologi slang
Slang for >Methylone. Kommer af navnet selv, Methylone

  Toppen

MAO-enzym

ID: 65. Tags:
MAO-enzymer er et af de mest udbredte enzymer i kroppen, og findes i to isomeriske udgaver: A og B. Begge nedbryder samme gruppe af stoffer (monoaminer), men foretrækker hver især en bestemt undergruppe af disse

  Toppen

MAO-hæmmer

ID: 66. Tags:
Se MAOi

  Toppen

MAOi

ID: 64. Tags:
MAOi står for Monoamin Oxidase inhibitor. En MAOi er en såkaldt MAO-hæmmer. MAO-hæmmerens funktion er at hæmme MAO-enzymerne i kroppen, som dermed nedsætter nedbrydelsen af monoaminer (rusmidler og naturlige signalstoffer). Som effekt stiger koncentrationen af monoaminerne, og deres virkning forlænges. MAO-hæmmere er yderst giftige med meget mad, medicin, kosttilskud og adskillige rusmidler. Læs mere her.

  Toppen

Mary Jane

ID: 215. Tags:
Synonym for Cannabis, hash, pot, skunk.

  Toppen

Mave

ID: 129. Tags:
Mavens madindhold har stor betydning for stofindtagelsen, især ved oral administration. 2C-stofferne er her et godt eksempel at bruge, da de er ret kvalmefremkaldende: Ofte kan fuld mave reducere mange ubehageligheder, herunder kvalme, rastløshed og forvirring. Forlænger optagelsen, således at Onset og Come-Up faserne bliver længere og mildere. Trippets varighed forskubbes, ofte i betydelig grad, mens trippets intensitet falder. Omvendt kan tom mave resultere i raket-hurtigt onset, ubehagelig og rastløs come-up fase, og have bivirkninger som ekstrem kvalme og opkast, ubehagelig rastløshed og bodyload, kortere og mere overvældende plateau-fase, samt en anelse reducering i trippets varighed. Stofindtagelse på tom mave anbefales ikke til nybegyndere, folk med maveproblemer og med hang til kvalme, eller folk der søger en blidere virkning. Indtager man et stof på tom mave, bør man huske at forsyne sig selv med let og nærigt mad, der ikke fylder for meget i maven.

  Toppen

MDA

ID: 48. Tags: rusmiddel psykedelika stimulans
3,4-methylenedioxyamphetamine. Analog til >MDMA, blot uden en methylgruppe på nitrogenatomet. Virkningen er meget lig MDMA, men er en smule mere psykedelisk visuelt og lidt mindre empatisk.

  Toppen

MDMA

ID: 47. Tags: rusmiddel psykedelika stimulans
MDMA er et ret udbredt rusmiddel, der misvisende er kendt som Ecstasy. Det er en stærk stimulant og en kraftigt euforisk empathogen med en semipsykedelisk virkning. Veludforsket og brugt i psykoterapi. Kan forårsage svære depressioner ved overforbrug.

  Toppen

MeO

ID: 127. Tags:
Kemisk forkortelse for methoxy, som er en sammentrækning af methyl og oxygen. Atomgruppen har den kemiske formel CH3O-R, hvor R = alkyl-/aryl-gruppe. Mange phenethylaminer har 2,5-dimethoxy strukturen på phenylringen, eksempelvis 2C-B, 2C-E, 2C-I. Alternativt har meskalin hele tre methoxy-grupper med 3,4,5-trimethoxy strukturen på phenylringen. Bør ikke forveksles med MeOH.

  Toppen

MeOH

ID: 130. Tags:
'Træsprit', Methanol, CH3OH. 'Me' i MeOH respræsenterer de første to bogstaver i methyl (CH3), og OH repræsenterer hydroxygruppen i methanols kemiske opbygning: CH3OH

  Toppen

Meskalin

ID: 67. Tags:
Meskalin er 3,4,5-trimethoxyphenethylamine. Findes i kaktussorter som Peyote (Lophophora williamsii), San Pedro og Peruvian Torch. Er veludforsket medicinsk og går meget langt tilbage i historien. Dosis ligger på 300-600 mg ren meskalin, hvilket gør det ca. 2000 gange mindre potent end LSD. Rusvirkningen er op til 10-12 timer (i visse tilfælde længere), og er et af de kraftigste og mest indviklede psykedeliske stoffer. Meskalin lægger grundlaget for Dr. Alexander Shulgins bog: PIHKAL.

  Toppen

Methamfetamin

ID: 62. Tags:
Methamfetamin er et stimulerende stof, som er i stand til at øge fokus, nedsætte træthed og appetit. Mere potent og længerevarende end amfetamin. Methamfetamin er en tre-carbonkædet phenethylamin, hvorved en methylgruppe er bundet til nitrogenatomet (N-methyl), som er bundet i alpha-position.

  Toppen

Methylon

ID: 52. Tags: rusmiddel terminologi navn
Se >Methylone

  Toppen

Methylone

ID: 50. Tags: rusmiddel psykedelika entactogen stimulans
Methylone (M1, eXplosion, etc) er et stimulerende, euphorisk empathogen og entactogen, som har en mildere virkning og potens end MDMA. Rusvirkning har en glidende overgang fra baseline til plateau og fra plateau til baseline, mens MDMA har mere veldefinerede grænser imellem disse stadier. Rusvarigheden omtrent det samme. Methylone er keton-analogen af MDMA.

  Toppen

MEVs

ID: 6. Tags:
Middle Eye Visuals: Udtryk opfundet af Hallucinogen.dk for at beskrive et fænomen, der ligger midt imellem CEVs og OEVs. Med halvåbne øjne vil bestemte synsforstyrrelser og hallucinationer komme til udtryk, som man sjældent kan opleve med kun lukkede eller åbne øjne. De halvlukkede øjne danner grundlaget for intense synsforstyrrelser med deres lysdæmpende effekt (CEVs), mens det man kan ane fra omgivelserne (OEVs) med de halvlukkede øjne danner yderst manipulerbare synsforstyrrelser. Fænomenet er trance-inducerende, og opstår ved at have halvåbne øjne eller at dække tilstrækkeligt for synet under indflydelse af et psykedelisk stof.

  Toppen

Misbrug

ID: 134. Tags:
Et stofforbrugsmønster, hvorved mønstret er klart defineret af et skadeligt overforbrug eller mangel på evnen til at fungere uden at have indtaget stoffet.

  Toppen

Morfin

ID: 119. Tags:
Morfin er hovedbestanddelen af aktive stoffer i opiums-planten. Morfin er et opiat (analgetikum) med en euforisk, smertestillende og bedøvende virkning. Morfin kan spises, sniffes, ryges og indsprøjtes intravenøst.

  Toppen

Mus

ID: 116. Tags:
Se >Forsøgsdyr, >LD50

  Toppen

N2O

ID: 138. Tags:
N2O er kendt som lattergas, og de fleste mennesker har prøvet det hos tandlægen. Mange benytter lattergas som rusmiddel.

  Toppen

Narko

ID: 217. Tags:
Se Narkotika

  Toppen

Narkotika

ID: 133. Tags:
Narkotika er et bredt, misvisende og følelsesladet udtryk for alle ulovlige rusmidler. Ordet er primært brugt i medierne og i politiske kredse. I sin rene terminologi er et narkotisk stof et bedøvende stof, som er i stand til at dæmpe aktiviteten i nervesystemet, fjerne fysisk og evt. psykisk smerte. Eksempler herpå er alkohol, morfin, heroin og ketamin. Ordet kan altså ikke benyttes om stoffer, som har en stimulerende effekt (kaffe, amfetamin) eller en psykedelisk virkning (f.eks. LSD, svampe).

  Toppen

Nasalt

ID: 24. Tags: administrationsrute
Administrationsrute. Se >Intranasal

  Toppen

Niffe

ID: 216. Tags:
Niffe hentyder til at sniffe. Administrationsrute. Se >Intranasal

  Toppen

Norbaeocystin

ID: 189. Tags:
Norbaeocystin er 3-(2-ammonioethyl)-1H-indol-4-yl hydrogen phosphate, og findes i små mængder i psilocybinsvampe sammen med psilocybin, psilocin og baeocystin. Norbaeocystin er N-methyl analogen af baeocystin, som er psykoaktiv, men det er endnu uvidst om norbaeocystin selv er psykoaktiv eller bidrager til svamperusen.

  Toppen

OD

ID: 34. Tags:
OD er forkortelse for overdosis, og bliver ofte brugt i forbindelse med dødsfald forårsaget af medicin eller rusmidler. Se evt. LD50.

  Toppen

OEVs

ID: 5. Tags:
Open Eye Visuals: at se synsforstyrrelser med åbne øjne.

  Toppen

OH

ID: 174. Tags:
Se >hydroxy

  Toppen

Onset

ID: 84. Tags:
Trip-fase: Fasen efter Baseline. Fasen før Come-Up. Definition: Stoffet er indtaget, men giver endnu ingen virkning. Ligeså snart stoffet kan mærkes, ophører Onset-fasen og går over i Come-Up fasen. Mange stofbrugere er utålmodige i Onset-fasen, og doserer ofte mere af stoffet blot for at opdage, at den første dosering faktisk var rigelig. Mangel på tålmodighed i Onset-fasen kan føre til ubehageligt intense oplevelser, eller endda overdosis med døden til følge. En god tommelfingerregel er: Redoser ikke, vent til næste gang stoffet skal indtages. Hvis redosering ønskes, så husk på, at stoffer under visse omstændigheder kan tage mere end 3-4 timer om at virke ved oral indtagelse.

  Toppen

Oralt

ID: 26. Tags: administrationsrute
En administrationsrute. At indtage ting oralt betyder at spise eller drikke medicin eller et stof. De fleste rusmidler indtages oralt. Eksempel: At spise en panodil-pille. At drikke panodil-saft.

  Toppen

Partrip

ID: 79. Tags:
Det at trippe med højst én anden person

  Toppen

Peak

ID: 82. Tags: definition terminologi
Stoffets maksimale virkning. Se Plateau

  Toppen

Peyote

ID: 141. Tags: rusmiddel psykedelika kaktus meskalin
En lille, rund, ekstremt langsomt voksende og den mest potente meskalinkaktus. Latinske navn: Lophophora williamsii.

  Toppen

Phenethylamin

ID: 185. Tags:
Phenethylamin er en sammentrækning af phenylethylamin, og referer altså til grundstrukturen i et utal af psykedeliske stoffer og lægemidler: en phenyl-ring tilhørende en carbon-kæde på 2 carbon-atomer (deraf '2C'), hvor vi finder en primær amin for enden af kæden. Denne grundstruktur danner grundlaget for Dr. Alexander Shulgins bog, PIHKAL, hvor P står for phenethylamine. Grundstrukturen indbefatter bl.a. alle >2C-stofferne, >Meskalin, >Amfetamin, >MDMA. Specielt for amfetamin og MDMA gælder, at carbonkæden har en længde på 3 carbon-atomer, hvor den primære aminogruppe fra phenethylaminer er sekundær, idet den er bundet i alpha-position til 2. carbon-atom på carbonkæden. Netop pga. denne struktur kaldes disse to phenethylaminer for amfetaminer, men kan også kaldes for phenylpropylaminer, eller blot 3C-stoffer - Amfetamin og MDMA adskiller sig således fra hinandens grundstukur ved, at amfetaminer har sekundære aminer (aminogruppen er i alpha-position), mens methamfetaminer, hvorunder MDMA og methamfetamin tilhører, har tertiære aminer (N-methylerede aminer i alpha-position).

  Toppen

PIHKAL

ID: 156. Tags:
PIHKAL, Phenethylamine I Have Known And Loved. Bog af Dr. Alexander Shulgin.

  Toppen

Plateau

ID: 86. Tags: definition terminologi
Trip-fase: Fasen efter Come-Up. Fasen før Come-Down. Definition: Stoffets maksimale virkning og intensitet er opnået, og kan ikke blive stærkere. Denne intensitet vil vare i et bestemt tidsrum, hvorefter den igen vil falde i intensitet og gå hen i fasen Come-Down. Med visse rusmidler vil plateau vise sig i "bølger", hvor stoffets intensitet det ene øjeblik er kraftigt afdæmpet, og det andet øjeblik overlegen intens.

  Toppen

PLUS EN (+1, +)

ID: 13. Tags: definition terminologi
PLUS ONE (+)
The drug is quite certainly active. The chronology can be determined with some accuracy, but the nature of the drug's effects are not yet apparent.

  Toppen

PLUS FIRE (+4, ++++)

ID: 16. Tags: definition terminologi
PLUS FOUR (++++)
A rare and precious transcendental state, which has been called a 'peak experience', a 'religious experience,' 'divine transformation,' a 'state of Samadhi' and many other names in other cultures. It is not connected to the +1, +2, and +3 of the measuring of a drug's intensity. It is a state of bliss, a participation mystique, a connectedness with both the interior and exterior universes, which has come about after the ingestion of a psychedelic drug, but which is not necessarily repeatable with a subsequent ingestion of that same drug. If a drug (or technique or process) were ever to be discovered which would consistently produce a plus four experience in all human beings, it is conceivable that it would signal the ultimate evolution, and perhaps the end of, the human experiment.

  Toppen

PLUS TO (+2, ++)

ID: 14. Tags: definition terminologi
PLUS TWO (++)
Both the chronology and the nature of the action of a drug are unmistakably apparent. But you still have some choice as to whether you will accept the adventure, or rather just continue with your ordinary day's plans (if you are an experienced researcher, that is). The effects can be allowed a predominant role, or they may be repressed and made secondary to other chosen activities.

  Toppen

PLUS TRE (+3, +++)

ID: 15. Tags: definition terminologi
PLUS THREE (+++)
Not only are the chronology and the nature of a drug's action quite clear, but ignoring its action is no longer an option. The subject is totally engaged in the experience, for better or worse.

  Toppen

Psilocin

ID: 57. Tags: rusmiddel psykedelika svampe
Psilocin er 4-Hydroxy-N,N-dimethyl-tryptamine, og er et af de psykoaktive alkaloider i psilocybinsvampen, der bidrager til en psykedelisk virkning. Psilocin er ligeledes et biprodukt af nedbrydelsen af psilocybin, der ikke er aktiv i sig selv før det er blevet nedbrudt til psilocin. Styrken af psilocybinsvampe er derfor sumeffekten af psilocin, men også et tredje alkaloid i svampene, kaldt baeocystin.

  Toppen

Psilocybin

ID: 56. Tags: rusmiddel psykedelika svampe
Psilocybin (O-phosphoryl-4-hydroxy-N,N-dimethyltryptamine) er et af de primære alkaloider i psilocybinsvampe, også kendt som magiske svampe, der bidrager til den psykoaktive effekt. Psilocybin er ikke psykoaktiv i sig selv, da det er et såkaldt prodrug: et stof, som ikke er aktiv, men som bliver nedbrudt til et aktivt stof. I dette tilfælde bliver psilocybin nedbrudt til >psilocin.

  Toppen

Psychedelia.dk

ID: 136. Tags: link
Psychedelia.dk er Danmarks største informationsside om stoffer. Hjemmesiden er forum-baseret, dvs. al information og aktivitet foregår i et forum.

  Toppen

Psychotria viridis

ID: 181. Tags:
Psychotria viridis er en plante indeholdende det psykedeliske stof DMT (n,n-dimethyltryptamin). Bruges ofte i ayahuasca-bryggen i kombination med en MAO-hæmmer-kilde.

  Toppen

Psykedelika

ID: 8. Tags: terminologi
En gruppe af stoffer, som er i stand til at manipulere med tanker, følelser og sanser. Stoffernes virkning er typisk karakteriseret af en mere flydende og filosofisk tankegang, synsforstyrrelser (farver og mønstre), en dybere opfattelse af musikken, og en øget sans for berøring. Disse effekter er ikke nødvendigvis positive, men kan antage negative eller neutrale tilstande, alt efter personen, stoffet og omgivelserne (Set & Setting). Også kaldt for hallucinogener.

  Toppen

PTSD

ID: 205. Tags:
Engelsk: Post Traumatic Stress Disorder. Dansk: Post-traumatisk stress syndrom. En psykisk lidelse, som optræder efter en hændelse, som personen har været med i eller vidne til, og som har gjort dybt indtryk på en person på en negativ måde, f.eks. krig, overfald, voldtægt, naturkatastrofer, røverier, osv. Personen vil genopleve situationen i form af påtrængende minder, følelser og mareridt, og kan reaktionen på disse genoplivede følelser og tanker præges af angst, søvnløshed, anspændthed, personlighedsforandringer, koncentrationsvanskeligheder, hukommelsesproblemer, følelse af ligegyldighed, depression, og nedsat engagement og interesse i ting der tidligere interesserede en. Kan forårsage flashbacks af situationen. En stærk, dybtgående og negativ psykedelisk oplevelse kan ligeledes skabe sådan en reaktion. Læs mere om PSTD her.

  Toppen

Rektal administration

ID: 208. Tags:
Indtagelsesmetode via endetarmen. Benyttes ofte i medicinsk sammenhæng med såkaldte stikpiller.

  Toppen

Ridder

ID: 193. Tags:
En ridder er et slang for en person, som tripper på ketamin.

  Toppen

Ride

ID: 192. Tags:
At ride er et slang for ketamin-oplevelsen.

  Toppen

Rotter

ID: 118. Tags:
Se >Forsøgsdyr, >LD50

  Toppen

Salvia Divinorum

ID: 70. Tags:
Navnet på en plante indeholdende Salvinorin A og B, som er de kraftigste hallucinogener der findes indtil videre.

  Toppen

San Pedro

ID: 142. Tags:
En hurtigtvoksende meskalinkaktus, som folk typisk benytter når de vil trippe meskalin.

  Toppen

Semisyntetisk

ID: 28. Tags: kemi terminologi
Et semisyntetisk stof er en kemisk modifikation af et naturligt fremkomment stof, hvor modifikationen af stoffet ikke findes i naturen. Eksempelvis LSD.

  Toppen

Serotonin

ID: 101. Tags:
Serotonin er 5-HT eller 5-hydroxytryptamine. Det er et vigtigt signalstof i hjernen af indolamin-klassen. Serotonin spiller en central rolle i humør/depression, appetit, vrede, seksualdrift og utallige andre ting. Deprimerede mennesker har for lidt serotonin, og får derfor "Lykkepiller" eller såkaldte antidepressiva, som kan hæve serotonin-niveauet i hjernen. >MAO-hæmmere, også kaldt "MAOi", hæmmer nedbrydelsen af bl.a. serotonin.

  Toppen

Set

ID: 106. Tags:
Ens mentale tilstand og aktuelle situation i livet, umiddelbart inden stofindtagelsen. Se >Set & Setting

  Toppen

Set & Setting

ID: 105. Tags:
Set & Setting er absolut afgørende faktorer for stort set enhver stofindtagelse, især psykedelika. Set er ens mentale tilstand op til stofindtagelsen, mens setting er miljøet hvori stoffet bliver indtaget: f.eks. tidspunktet på dagen, sæson på året, om det er udenfor eller indenfor, hvad der er i omgivelserne og hvilke mennesker der er med.

  Toppen

Setting

ID: 107. Tags:
Miljøet (eks. tid, sted, møbler/objekter/dyr/planter, deltagere) hvori trippet bliver taget. Se >Set & Setting

  Toppen

Shulgin, Alexander

ID: 18. Tags: person
Dr. Alexander Shulgin (født 7. juli 1925) er professor i biokemi, med fokus på farmakologi og psykiatri. Han er en af de store personligheder på den psykedeliske scene, kendt som genopdageren af MDMA. Desuden er han sammen med sin kone, Ann Shulgin, forfatter til to kendte, selvbiografiske bøger om hans liv og forskning i psykedeliske stoffer: PIHKAL - A Chemical Love Story om phenethylaminer, og efterfølgeren TIHKAL - The Continuation om tryptaminer.

  Toppen

Shulgin, Ann

ID: 19. Tags: person
Ann Shulgin (født 22. marts 1931) er gift med Dr. Alexander Shulgin. Hun arbejdede som psykedelisk psykoterapeut, hvor hun benyttede 2C-B og MDMA i sin praksis, mens de stadig var lovlige. Hun er medforfatter til sin mands bøger, PIHKAL og TIHKAL. I dag holder hun taler til forsamlinger, hvor hun anbefaler brugen af psykedeliske stoffer i terapeutiske sammensænge.

  Toppen

Shulgin-skala

ID: 17. Tags: definition terminologi
Shulgin-skalen (eng: Shulgin Rating Scale) er en måde at klassificere en psykedelisk oplevelse på. Se >PLUS EN, >PLUS TO, >PLUS TRE, >PLUS FIRE.

  Toppen

Sniffe

ID: 121. Tags:
Administrationsrute. Se >Intranasal

  Toppen

SSRI

ID: 191. Tags:
SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) er anti-depressiv medicin, kendt som 'lykkepiller'. Benyttes til at dæmpe depression kemisk. Effekten af SSRI-præperater er at hæmme genoptagelsesmekanismen i serotoninsystemet, således at den frigivne serotonin ikke kan blive genoptaget. Som resultat stiger mængden af serotonin kunstigt, hvilket er formålet, da deprimerede mennesker viser for lave serotoninkoncentrationer i hjernen. Kombineres ofte med psykologbesøg. Kan hæmme virkningen af MDMA i betydelig grad, eller psykedelika i meget begrænset grad. Bør ikke indtages med MAO-hæmmere! Indtagelse i højere doseringer end lægens anvisning, f.eks. hvis en rusvirkning ønskes, er giftigt og kan medføre alvorlige bivirkninger, både fysisk og psykisk.

  Toppen

Stoffer

ID: 132. Tags:
Stoffer er et bredt og misvisende udtryk for alle tænkelige rusmidler. I sin rene terminologi, så referer ordet til et hvilket som helst, ren kemisk sammensætning, og ikke nødvendigvis kun rusmidler.

  Toppen

Substitution

ID: 9. Tags: videnskab kemi
En kemisk proces, hvorved et atom eller atomgruppe på et molekyle bliver udskiftet med et andet atom eller atomgruppe fra et andet molekyle. Læs mere her.

  Toppen

Svampe

ID: 69. Tags:
Svampe, Psilocybinsvampe, Magiske svampe har tre alkaloider i sig, der bidrager til svampenes psykedeliske virkning, der varer i 4-7 timer. Over 100 forskellige svampearter indeholder stofferne psilocybin, psilocin, baeocystin og norbaeocystin, hvoraf de første tre er psykoaktive. Svamperusen er som regel en tung og sumpet rus, der kan have en yderst religiøs og dyb karakter, som enten kan være euforisk og overordentlig positiv, eller dybt panisk og psykotisk depressiv. Selvom mange starter deres psykedeliske karriere med svampe, anbefales svampe ikke som et psykedelika for begyndere, netop pga. deres dybe effekt. Se >Begynderstof. Ikke at forveksle med Rød Fluesvamp (Amanita Muscaria), som indeholder det aktive stof muscarine.

  Toppen

Synsforstyrrelser

ID: 33. Tags: terminologi oplevelse
Synsforstyrrelser er afvigelser og forstyrrelser i ens synsfelt ift. ens normale, ædru syn. Kan komme til udtryk som forstyrrelser og elektrisk gnistren i synsfeltet, nedsat evne til at fokusere (f.eks. læse), forstærkede eller dæmpede farver, pulserende vægge og genstande, optiske illusioner som farver, mønstre, fraktaler og figurer med i åbne eller lukkede øjne. Disse kan oftest adskilles fra virkeligheden. Forårsages af defekter og sygdomme (f.eks. HPPD), gifte eller specifikke rusmidler og medicin. Indenfor rusmidler, er synsforstyrrelser almindelige på hallucinogener. Ikke at forveksle med hallucinationer eller delirium, hvor man netop ikke kan skelne disse livagtige synsforstyrrelser fra virkeligheden. Netop pga. denne definition, er udtrykket hallucinogen om et psykedelisk stof misvisende.

  Toppen

Syntese

ID: 30. Tags: terminologi kemi videnskab
Den kemiske rute hvorved en kemiker griber produktionen af et stof an.

  Toppen

Syntetisk

ID: 29. Tags: terminologi kemi videnskab
Et stof, som er lavet i et laboratorium, og/eller som ikke nødvendigvis eksisterer i naturen.

  Toppen

Syre

ID: 151. Tags:
Se >LSD

  Toppen

THC

ID: 55. Tags:
THC er en fællesbetegnelse for en række psykoaktive stoffer fra Cannabis-planten, hvor disse adskilles fra hinanden med ? (delta) efterfulgt af en nummerering og så -THC.

  Toppen

TIHKAL

ID: 157. Tags:
TIHKAL, Tryptamines I Have Known And Loved. Bog af Dr. Alexander Shulgin.

  Toppen

Tolerance

ID: 72. Tags:
Indtagelse af et stof medfører ofte en nedsat følsomhed overfor stoffet ved de efterfølgende indtagelser - fænomenet kaldes tolerance. Ved tolerance kræves højere dosis, og som regel vil stoffets virkning aldrig udfolder sig fuldbyrdet. Tolerance henviser typisk til stoffets egen tolerance. Se >Krydstolerance

  Toppen

Tracers

ID: 63. Tags:
Fænomen hos en trippende person: et objekt i bevægelse efterlader et "spor" efter sig, som kan være farver, mønstre el. lignende. F.eks. en fugl på himlen, en forbipasserende bil eller en hånd i bevægelse gennem luften. Sammenlignes ofte med musemarkørens spor i Windows.

  Toppen

Trance

ID: 108. Tags:
Trance i dette tilfælde hentyder ikke til den elektroniske musikgenre, men derimod til sindstilstanden, der som regel er præget af et meditativ fokus på en ekstatisk rejse i sit indre væsen og/eller i ens omgivne miljø. En trance er en tvunget (pludselig eller stofinduceret) eller frivillig oplevelse, og behøver ikke nødvendigvis være stofinduceret - det kan ske for hvemsomhelst, hvorsomhelst, og er generelt den tilstand buddhister stræber efter.

  Toppen

Trip-faser

ID: 88. Tags:
Et trip inddeles kronologisk i forskellige faser: Baseline, Onset, Come-Up, Plateau, Come-Down, After-Effects, Baseline.

  Toppen

Tripmakker

ID: 81. Tags:
Eksempelvis en god ven, som man deler et enkelt trip med eller som man ofte deler et trip med.

  Toppen

Tripper

ID: 89. Tags:
En tripper er en person under indflydelse af et stof, som oftest et psykedelisk eller semipsykedelisk stof.

  Toppen

Triprapport

ID: 104. Tags:
En triprapport er en skriftlig gengivelse af tripperens oplevelse med et stof, specielt psykedelika. En god og fyldestgørende triprapport indeholder oplysninger om brugeren og miljøet (set & setting), stoffet, dosis, indtagelsesmetode, trip-fasernes udvikling, varigheden, virkning, bivirkning og minimum en overfladisk gennemgang af berørte tanker og følelser i trippet, samt hvordan oplevelsen har påvirket ens ædru tilstand.

  Toppen

Tripsitter

ID: 71. Tags:
En person, som skal passe på en tripper. Tripsitterens funktion er alt fra at hente et glas vand, til at tale tripperen ned fra panikangst eller håndtere uanmeldt besøg. Tripsitteren bør være en god ven af tripperen, og som er fleksibel og god til at tilpasse sig tripperens behov. Tripsitteren er tripperens højre hånd og ædru hjerne. Tripsitteren skal helst være ædru, men mange tripsittere nyder cannabis, lidt alkohol eller andet, hvilket kan hæmme tripsitterens funktion.

  Toppen

Tryptamin

ID: 186. Tags:
Tryptamin er grundstrukturen i en lang række psykoaktive stoffer, f.eks. psilocybin og LSD, samt nogle af kroppens egne transmitterstoffer, f.eks. serotonin og dopamin. Tryptamins "kerne" er en bicyklisk forbindelse (bestående af 2 ringe) som tilsammen udgør en indolring. En indolring er en sekskantet benzen-ring smeltet sammen med en 5-kantet nitrogen-holdig pyrrol-ring. Til denne indolring er der yderligere bundet en ethylamin-kæde (-CH2CH2NH3) i 3. position, hvilket giver os tryptamin.

  Toppen

UV (stråling)

ID: 111. Tags:
UV-stråling fra solen er en samling af energi-rige bølger, som er i stand til atpåvirke og dermed potentielt ødelægge adskillige kemiske forbindelser ved fotokemisk spaltning.

  Toppen

Visuals

ID: 31. Tags: terminologi oplevelse
Se >Synsforstyrrelser

  Toppen

X

ID: 112. Tags:
X er slang for Ecstasy. Se >Ecstasy eller >MDMA

  Toppen

2C-A

ID: 91. Tags: rusmiddel psykedelika
2C-A's systematiske navn er 2,5-dimethoxy-4-astat-phenethylamin. Stoffet findes ikke og er aldrig blevet skabt, men nævnes kort af Dr. Alexander Shulgin i sin bog PIHKAL. 2C-A indeholder det radioaktive halogen Astat, hvilket gør det yderst uegnet til menneskelig indtagelse. Radioaktiviteten ville være livstruende stor ved tænkelige psykoaktive doser af 2C-A. Andre halogen-substituerede 2C-stoffer er 2C-B (brom), 2C-C (chlor), 2C-F (fluor) og 2C-I (iod/jod), som ikke er radioaktive. Stoffer som 2C-D og 2C-E tilhører ikke gruppen af de halogen-substituterede.

  Toppen

2C-analoger

ID: 162. Tags: terminologi definition kemi
Se 2C-stoffer

  Toppen

2C-B

ID: 3. Tags: rusmiddel psykedelika
2C-B er et syntetisk hallucinogen opfundet af Dr. Alexander Shulgin. Det er stærkt euforisk og visuelt, men med en mild mental virkning og moderat varighed, hvilket har gjort det populært, især som erstatning for MDMA og som introduktion til hallucinogener. Amfetamin analogen til 2C-B er >DOB.

  Toppen

2C-C

ID: 37. Tags: rusmiddel psykedelika
Amfetamin analogen til 2C-C er >DOC.

  Toppen

2C-D

ID: 38. Tags: rusmiddel psykedelika
Amfetamin analogen til 2C-D er >DOM.

  Toppen

2C-derivater

ID: 163. Tags: terminologi definition kemi
Se 2C-stoffer

  Toppen

2C-E

ID: 11. Tags: rusmiddel psykedelika
2C-E er 2,5-dimethoxy-4-ethylphenethylamin, og er et dybt og forholdsvis potent psykedelisk stof, hvor normaldosen ligger på 10-25 mg med en varighed på 8-12 timer ifølge Dr. Alexander Shulgin.

  Toppen

2C-F

ID: 39. Tags: rusmiddel psykedelika
2C-F er 2,5-dimethoxy-4-fluoro-phenethylamine. Stoffet har vist meget svag eller ingen effekt ved 250 mg. Dens amfetamin analog, DOF, forudsiges at være mere potent ud fra forsøg på dyr, men ingen menneskelige eksperimenter med DOF er foretaget.

  Toppen

2C-I

ID: 154. Tags:
Amfetamin analogen til 2C-I er >DOI.

  Toppen

2C-klasse

ID: 159. Tags:
Se 2C-stoffer

  Toppen

2C-stoffer

ID: 158. Tags:
En håndfuld psykedeliske stoffer tilhørende phenethylamin klassen, som fylder en stor del af Dr. Alexander Shulgins bog, >PIHKAL. Fælles for dem alle er 2,5-dimethoxy-strukturen på phenylringen med den tilhørende aminokæde med en carbonkædelængde på 2 C-atomer (ethanamin), hvoraf præfixen 2C- kommer fra. Suffixen efter 2C- er modifikationer på 4. position i phenylringen, f.eks. 4-brom for 2C-B, 4-chlor for 2C-C, 4-ethyl for 2C-E. Eks: 2C-B, 2C-C, 2C-D, 2C-E, 2C-F, 2C-H, 2C-I, 2C-N, 2C-P, 2C-SE, 2C-G-x, 2C-T-x.

  Toppen

5-HTP

ID: 100. Tags:
5-HTP er 5-hydroxytryptophan, og er prækursoren til signalstoffet Serotonin (dvs. 5-HTP omdannes til Serotonin i kroppen). 5-HTP indtages ofte før og efter MDMA, da før MDMA giver større niveauer af serotonin at arbejde med, og efter MDMA hjælper kroppen med at gendanne den naturlige serotonin-balance, så man dermed undgår depression.

  Toppen

Copyright© Hallucinogen.dk
2004-2018